Categorieën
Alle berichten Emoties Geest Lichaam

Wat vertelt jouw paniekaanval je echt?

"Wat is een paniekaanval?"

Een paniekaanval voelt als een storm in je lichaam. Je hart gaat tekeer, je adem stokt en je hebt het gevoel dat je geen controle meer hebt. Het lijkt alsof er iets misgaat in je lichaam, maar eigenlijk is het een heel logisch proces.

Volgens de 5 natuurwetten ontstaat een paniekaanval op het moment dat jij je in een situatie bevindt die je eerder hebt ervaren en waar je niet sterk, krachtig en snel genoeg was om in te handelen. Hetzij bewust of onbewust beleefd. Vaak speelt onmacht en  het onverwachte en grote rol op het moment dat het eerste trauma is ontstaan.

De link tussen emoties en paniekaanvallen

Emoties spelen een cruciale rol bij paniekaanvallen. Vaak ligt er een gevoel van onveiligheid, onmacht of je niet sterk genoeg gevoel, en daarmee dus een onopgelost conflict aan ten grondslag.

Misschien heb je een situatie meegemaakt die je als bedreigend ervoer.

Zelfs jaren later kan die ervaring je lichaam nog beïnvloeden, zeker als je overtuigingen hebt die de angst versterken en nog niet bezig bent geweest met het ‘uitzetten van de angsttrigger’.

 

Hoe paniek je lichaam beïnvloedt

Tijdens een paniekaanval komt je lichaam in de overlevingsstand. Je hartslag versnelt, je ademhaling wordt oppervlakkig, je begint te zweten en je spieren spannen zich aan. Dit is geen fout van je lichaam – het is een reactie op een onbewuste trigger. Alle zintuigen die meespelen staan op scherp. Er wordt daadwerkelijk meer zuurstofrijk bloed aangevoerd en je schildklier gaat een beetje harder werken.

Door deze superstanden kun jij je beter focussen op waar ‘het gevaar’ vandaan komt en kun je sneller reageren, zodat je niet weer in ‘levensgevaar’ komt.

Deze reactie van jouw lichaam is gebaseerd op een eerder meegemaakt trauma. Een soortgelijke situatie als die waar je je in bevindt als de aanval er is.

Wat kun je doen tijdens een paniekaanval?

  1. Herken wat er gebeurt: Besef dat je lichaam in een overlevingstand zit.
  2. Adem bewust: Leg je hand op je buik en adem diep in en uit.
  3. Luister naar je lichaam: Vraag jezelf af: waar ben ik nu bang voor en is deze angst reëel?

 

Durf te luisteren naar je angst

Jouw paniekaanvallen zijn een signaal dat jouw systeem mogelijk in gevaar is. Het wil je alleen maar beschermen. Door te werken met je emoties en overtuigingen kun je grip krijgen op je angst. Het begint bij bewustwording en het vertrouwen dat je lichaam voor je werkt, niet tegen je. Daarnaast heb je te werken aan je eigenwaarde. Jezelf sterker en geschikter maken voor het leven, zodat het overlevingsprogramma niet meer nodig is.

 

Meer over weten?

Meld je dan aan voor mijn Masterclass op donderdag 6 februari om 20.00 uur

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *