Fibromyalgie vaststellen

"Fibromyalgie vaststellen gebeurd vaak aan de hand van een drukpuntenonderzoek"

Hoe wordt fibromyalgie vastgesteld?

Als je al een tijdje kampt met terugkerende spierpijn, vermoeidheid of gevoeligheid in je lichaam, vraag je je misschien af of je fibromyalgie hebt. Het vaststellen van deze aandoening is echter geen eenvoudige taak. In dit artikel bespreken we hoe fibromyalgie wordt getest, welke stappen specialisten nemen en wat je kunt doen zodat je meer duidelijkheid te krijgen.

Hoe werkt het vaststellen van fibromyalgie?

Er bestaat helaas geen enkele test die direct kan aantonen of je fibromyalgie hebt. De diagnose wordt vaak gesteld op basis van je klachten en door het uitsluiten van andere aandoeningen in plaats van door het aantonen dat je ‘het hebt’. Hier is hoe dat in zijn werk gaat:

1. Gesprek en klachtenanalyse

De eerste stap is meestal een uitgebreid gesprek met je huisarts of specialist. Hierin wordt gekeken naar je symptomen, zoals wijdverspreide pijn, vermoeidheid, slaapproblemen en eventuele cognitieve problemen. Het patroon en de duur van je klachten spelen een belangrijke rol in de analyse.

2. Uitsluitingsdiagnostiek

Aangezien de symptomen van fibromyalgie lijken op die van andere aandoeningen, zoals reumatoïde artritis of een vitamine D-tekort, is het belangrijk om andere oorzaken uit te sluiten. Dit kan via:

  • Bloedonderzoek: Hiermee worden ontstekingswaarden, schildklierproblemen en tekorten in kaart gebracht.
  • Beeldvorming: Röntgenfoto’s of scans worden soms gebruikt om bijvoorbeeld slijtage of ontstekingen uit te sluiten.

Als deze onderzoeken geen duidelijke oorzaak opleveren, kan fibromyalgie worden overwogen.

3. Drukpuntenonderzoek

Bij fibromyalgie is er vaak sprake van verhoogde gevoeligheid op specifieke plekken in het lichaam, de zogenaamde tenderpoints. Een specialist kan deze plekken onderzoeken om te zien of ze passen bij het typische patroon van fibromyalgie.

Waarom is een diagnose stellen zo moeilijk?

Fibromyalgie is een complexe aandoening. De symptomen overlappen vaak met andere ziekten, en er zijn geen laboratoriumwaarden of scans die specifiek fibromyalgie aantonen. Dit kan frustrerend zijn voor patiënten, vooral wanneer onderzoeken geen duidelijke oorzaak vinden voor hun klachten.

Een foto van een vrouw met donker haar en een wit t-shirt. Haar hand ligt in haar nek die duidelijk pijn doet. De foto is bedoeld om duidelijk te maken dat fibromyalgie vast is te stellen

 

De 5 natuurwetten: een alternatieve benadering

Volgens de 5 natuurwetten wordt fibromyalgie vanuit een heel ander perspectief bekeken. Deze visie legt de nadruk op de invloed van emotionele triggers op het lichaam. Fibromyalgie zou kunnen ontstaan als reactie op stressvolle situaties of innerlijke conflicten, zoals het gevoel “niet genoeg te doen” of “niet sterk genoeg te zijn”. Het lichaam schakelt dan over naar een overlevingsmodus.

De fasen van fibromyalgie

In deze benadering zijn er twee belangrijke fasen:

  • Conflict-actieve fase: Het lichaam bereidt zich voor om sterker te worden, maar dit kan leiden tot spanningen in spieren en weefsels.
  • Herstelfase: Hierin probeert het lichaam te herstellen, wat gepaard kan gaan met pijn en ontstekingsklachten.

Door te werken aan de onderliggende triggers kun je mogelijk verlichting ervaren.

Lees meer over hoe de 5 natuurwetten je kunnen helpen bij fibromyalgie op onze andere blog.

Wat kun je doen als je geen diagnose krijgt?

Het kan ontmoedigend zijn als je klachten serieus zijn, maar er geen diagnose wordt gesteld. Toch zijn er manieren om verder te komen:

  • Vraag een second opinion aan bij een andere specialist.
  • Verken alternatieve benaderingen, zoals het aanpakken van emotionele triggers.
  • Volg een behandelprogramma dat zich richt op verlichting van klachten, zelfs zonder officiële diagnose.

30-dagen programma voor fibromyalgie

Heb je last van pijnlijke spieren, vermoeidheid en andere fibromyalgieklachten? Zelfs zonder officiële diagnose kun je werken aan herstel. Ons 30-dagen programma helpt je om pijn te verminderen en je energie te verhogen door te focussen op je innerlijke balans. Zet vandaag nog de eerste stap naar een beter leven!