Reuma vaststellen

"Reuma vaststellen: Waarom een bloedtest niet altijd genoeg is"

Terugkerende spier en/of gewrichtsklachten?

Wanneer je bang bent dat je reuma hebt, omdat je bijvoorbeeld steeds terugkerende gewrichtsklachten of spierklachten hebt, dan kun je via je huisarts een bloedtest aanvragen.

Met die bloedtest kijken de artsen of ze reuma bij jou kunnen vaststellen zodat jij een helder beeld kan krijgen wat er zich in jouw lichaam afspeelt. 

 

Hoe werkt zo’n bloedtest

In het ziekenhuis kan je bij de bloedafname je bloed laten prikken.

Je zit dan alleen in een klein kamertje, waar een verpleegkundige via een naald bloed uit je ader haalt en in een buisje laat lopen.

Dit buisje wordt opgestuurd naar het laboratorium, waar het wordt onderzocht op verschillende waardes. 

 

Waar wordt naar gekeken in het bloed?

De reumatoloog bepaalt waar naar gekeken wordt. Vaak wordt er geprikt op de reumafactor en/of anti-ccp auto-antistoffen. Wanneer deze in het bloed aanwezig zijn in je bloed, in combinatie met gewrichtspijnen dan is de kans dat je de diagnose reuma krijgt heel groot. 

Bloedonderzoek geeft niet altijd een duidelijk antwoord. Soms is er niets aan ontstekingswaarde in het bloed te vinden, maar heb je toch alle symptomen van reuma. 

 

Zijn er nog andere methodes om reuma vast te stellen?

Soms worden er ook röntgenfoto’s gemaakt om vergroeiingen vast te stellen. Via de röntgenfoto’s kan de reumatoloog de botten en gewrichten bekijken en op die manier vaststellen, uiteraard in combinatie met de klachten die je ervaart, dat je reuma hebt.

Geen diagnose

Vaak wanneer er niets in het bloed gevonden wordt, qua afwijkende waarden, word je naar huis gestuurd zonder diagnose..Soms zelfs met de mededeling dat je helemaal gezond bent, terwijl je wel enorm veel pijn ervaart.

 

De 5 natuurwetten

Binnen de visie van de 5 natuurwetten wordt reuma en fibromyalgie op een heel andere manier benaderd. Deze wetten leggen uit dat ziekte uit twee fasen bestaat: de conflict-actieve fase en de herstelfase. Tijdens de herstelfase, die wij herkennen als “ziek zijn”, komen klachten zoals ontstekingen en pijn in spieren en pezen naar voren.

 

De twee fasen

De eerste fase, de conflict-actieve fase, is vaak minder bekend maar van cruciaal belang. In deze fase schakelt het lichaam over op een ‘overlevingsmodus’, aangestuurd door een emotionele trigger. Bij reuma en fibromyalgie reageren voornamelijk de spieren, pezen en botten. De emotionele oorzaak achter deze aandoeningen wordt vaak omschreven als het gevoel van “niet sterk of krachtig genoeg zijn” – dit kan zowel fysiek als mentaal zijn.

Overlevingsmodus

In deze fase past het lichaam zich aan om ons letterlijk sterker te maken. Bijvoorbeeld, bij artrose worden de botten steviger, terwijl de spieren aanvankelijk verzwakken om vervolgens sterker terug te komen – vergelijkbaar met hoe spieren zich herstellen na intensieve training.

 

Ontstekingen en herstel

De pijn en ontstekingen die je tijdens de herstelfase ervaart, worden veroorzaakt door bacteriën die het lichaam helpen om de spieren en botten opnieuw op te bouwen en te versterken.

 

Vicieuze cirkel

Vaak los je onbewust de emotionele trigger op, bijvoorbeeld wanneer iets onverwachts goed gaat. Je hersenen sturen dan een signaal dat de overleving aanpassing niet meer nodig is en het lichaam kan terugkeren naar de ‘normale’ staat. Helaas is dit vaak het moment waarop de pijn en ontstekingen ontstaan, wat weer kan leiden tot nieuwe triggers en zo een vicieuze cirkel vormt.

 

Een foto waarop twee handen te zien zijn waaruit duidelijk reuma is vast te stellen

Mijn herstel van reuma

Ik had zeven jaar lang reuma en bracht veel tijd op de bank door. Ik heb van alles geprobeerd: speciale diëten, pijnstillers, reuma-zwemmen, sauna’s, maar niets hielp. Totdat ik de 5 natuurwetten ontdekte en aan mijn emotionele triggers ging werken. Binnen korte tijd verdwenen mijn klachten volledig. Ik heb geen pijn meer, ben niet langer moe en voel me energiek – ik kan weer alles doen wat ik wil.

 

30-dagen programma reuma

Heb jij pijnlijke spieren, botten en /of gewrichten maar kon er geen reuma vastgesteld worden vanuit je bloedwaardes? 

De diagnose is niet het belangrijkste, het verminderen of zelfs laten verdwijnen van je klachten wel! 

Ik ontwikkelde een 30-dagen programma voor reuma

In 30-dagen naar meer energie en minder pijn!

Door te werken aan je innerlijke stukken, wordt je sterker en hoeft je lichaam die aanpassingen en overlevingsstand niet meer aan te zetten.